The Ramp (Halele Carol)

Constantin Goagea, Meta van Drunen, Stefan Pavaluta, Justin Baroncea

PHOTO: Andrei Margulescu

The triangular piece of land this ramp reaches on was only accessible through the back of “Compresoare” hall. For audiences attending events at Carol Factory this place was never visited.

To get to the actual project we spent a long time on this triangle of land. It offered a privileged point of observation, located close to the main promenade at 2 meter height. This allowed a very large area of the park to be seen, whose vegetation pours over the fence of the factory. Not only the park, but what is even more surprising when you’re up on the terrace is the fact that one can see the old wall of the warehouse called “900”, with its large windows. The metal profiles fastened with bolts, provides a very fine frame for windows. Wall has acquired a patina, obviously, and once you come closer, it reveals all kinds of details of the original building, more than 100 years old.

We realized that we really like a balcony, and initially even we began to create a balcony, a sophisticated construction. But each time returning to the terrace, we saw that the space has what it takes to be itself a large balcony. When we came to head the words serenity, and zen after that, we understood that we really should not add something to this spot, but just to make it accessible through a normal gesture and discreetly. We must do something simple that gives feeling of lifting, climbing. So the idea of a very narrow ramp emerged, that allows access only for a string of people who will be forced to go slowly. Everyone steps up easy when climbing the ramp.

The ramp is a 14 meters length linear element with width of 60 cm for movement, made from a steel structure covered with pieces of wood. It is anchored to the existing concrete wall. It leads to the triangular-shaped plateau defined by two historic buildings: “Compresoare” and “900” halls. This intervention is designed to make the area more accessible in the physical sense and realize a visual connection with the park. The main downhill route and the upward slope of the ramp form a set of diagonal lines. Now, the ramp provides access to a still uncultivated piece of factory land, yet it is a catalyst and allows this special place transformation to be only a matter of time.

the-ramp-halele-carol-photo-1 the-ramp-halele-carol-photo-2 the-ramp-halele-carol-photo-3 the-ramp-halele-carol-photo-4 the-ramp-halele-carol-photo-5 the-ramp-halele-carol-photo-6