Labirint Concept Store

Stefan Pavaluta, Mihaela Bordeianu

2016

PHOTO: Radu Malasincu
MURALS: Irlo

Facing the Dambovita stream, a shortcut into the urban fabric is opened to the public. The former house courtyard becomes a shared (public) space. The interwar house is restructured on functional layers, each one having their own design process, ultimateley connected through a horizontal and vertical "labyrinth" course.


Izvor subway station.

A court for a house, in the city. LABIRINT concept store. Meters of concrete fence are transformed into a graphic story, by IRLO - the first layer. The following functional layers relates to the composition of space - the basement (bike store and gallery), ground floor (cafe, reception, sneaker store), attic (clothes and accessories).

Downstairs, the basic idea of intervention: artificial horizons. Each room is assigned its own level of "horizon", with different roles. Centrality is a key element in the café space, represented by the common table, that gathers all the people and also holds the espresso machine and the coffee grinder. This dual role is taken over also by blue-indigo finish - it becomes a background for the common table and a base for the exposed works.

The hallway linking the rooms retains the role of transition through white finish, including the floor. This role is reinforced by the luminaire, directed in four "points" that indicate the main areas of activity in the house.

In the sneakers' rooms, the "skyline" is represented by the black finish which supports its background role. In this case, it was important that the product (footwear) would stand out from the rest of the objects; including the shelves are the predominant color.

Common element to the rooms - the horizon - is supported by the lighting - the sun - which is the same in the cafe and sneaker rooms. A metallic silhouette, expressive, dynamic, reinforces space without visual load "stage".

If downstairs the cooler colors make the background, in the attic they're playing a special role, primarily by the tectonics of the space and much more detailing. It is a space with an irregular section and containing clothing and accessories, the first step was to increase the intimacy. The floor plan is separate from walls'. The contrast between horizontal and vertical is the key to highlight the singularity of the furniture elements. Lighting is by spotlights focused on the main areas of interest.

In warmer seasons, the yard will be open on both sides, through the two acces gates, to the city. Thus, the private space will become a public, offered to the city. This detail allows a shortcut between the Izvor area and Cismigiu, a higher transit by the store space and by the terrace that will be arranged.

labirint-concept-store-photo-1 labirint-concept-store-photo-2 labirint-concept-store-photo-3 labirint-concept-store-photo-4 labirint-concept-store-photo-5 labirint-concept-store-photo-6 labirint-concept-store-photo-7 labirint-concept-store-photo-8 labirint-concept-store-photo-9 labirint-concept-store-photo-10 labirint-concept-store-photo-11 labirint-concept-store-photo-12 labirint-concept-store-photo-13